Tüm Sorularınız İçin (0216) 561 54 78

Prefabrik ev ile çelik ev arasındaki farklar

Prefabrik ev ile çelik ev arasındaki farklar birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu rehber yazımızda size iki yapı arasındaki farklılıkları anlatacağız.

Prefabrik evler insanların hayatlarını kolaylaştırmak ve işlemleri olabildiğince hızlandırmak için kurulmuş bir yapıdır. Fakat çok bilinmeyen çelik ev de keza bu duruma hizmet eder yani aynı kategoride yer alırlar. İki evin de pek çok ortak yanları ve farkları bulunmaktadır.

Prefabrik Ev Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Prefabrik ev, hazır olarak panel duvarlardan oluşan, çatı kolonlarından tutun su tesisatına kadar fabrikada üretilip sahada sadece montajı yapılan bir evdir. Genellikle prefabrik evler müstakil olmakta ve gerek kışın gerek de yazın insanların konaklayabileceği güzel bir yapıdır.

Çelik Ev Nedir? Özellikleri?

Çelik yapılar duvarından tutun çatısına kadar tamamen çelikten üretilmiş bir evdir. Çelik evler de prefabrik evler gibi duvarlarından çatıya, su tesisatından diğer tüm parçalarına kadar fabrikada üretilip sahada montajlanır. Genellikle müstakil olup yaz kış konaklanabilen sağlam bir yapıdır.

Prefabrik Ev ile Çelik Ev Arasındaki Farklar

Prefabrik ev ile çelik ev arasındaki farklar aşağıdaki gibidir;

İhtiyaca Göre Kullanım Şekli

Prefabrik evler ve çelik evler 4 mevsim kullanım imkânı sunup genelde müstakil yapılardır. Prefabrik evler genelde daha genel kullanım alanlarına hitap ederken çelik evlerin villa tarzına daha uygun olması sebebiyle genelde villa tarzı evlerden hoşlanan müşteriler tarafından tercih edilmektedir. Prefabrik evin bu alanda çelik eve karşı avantajı ise daha kısa sürede kurulum ve ekonomik oluşudur.

Malzeme Farkı

Prefabrik ev ile çelik evin arasındaki farklar nelerdir? dendiğinde ilk akla malzeme farkı gelir. Prefabrik evlerde taşıyıcı olarak H adı verilen direkler kullanılır. Bu direklere genelde 120 ila 125 cm arasında aralıklarla bağlanan duvar blokları çift taraflı özel bir levha ile kaplanmıştır. Çelik evde ise taşıyıcı direkler de duvar blokları da çelik malzemeden üretilir. Çelik yapı arasındaki izolasyonu sağlamak içinse taş yünü adı verilen yapı kullanılır. Bu sayede prefabrik eve göre daha dayanıklı olmaktadır. Bu fark dışında çelik ev ve prefabrik ev arasında pek bir fark yoktur. Çünkü diğer tüm parçaların hemen hemen üretim şekli aynıdır.

Montaj

Prefabrik evlerin çelik evlere göre daha kısa sürede montajlandığı bir gerçektir. Mesela ortalama ölçülerde bir prefabrik evin montajı 2 ila 4 gün arasında tamamlanırken ortalama bir çelik evin montajı 6 ila 11 gün arasında olabilmektedir. Tabi ki bu süreler diğer konut tiplerine göre kat kat azdır. Bu durum da çok sayıda müşterinin bu iki ev modelini tercih etmesini sağlamaktadır. Prefabrik ev ile çelik evin arasındaki farklardan biri budur.

Dayanıklılık

Ülkemizde deprem diye bir gerçek bulunmakta. Bu durum da tabi ki hangi ev modelini seçersek seçelim depreme dayanıklılığını kontrol etmemize ve buna önem vermemize sebep olmakta. Haklı olarak fabrikada üretilen ve sahada sadece montajı gerçekleştirildiğinden prefabrik ve çelik evlere karşı insanların içinde bir şüphe olmaktadır. Fakat bu şüphe yersizdir diyebiliriz. Gerek prefabrik gerek de çelik evler tamamen deprem koşulları düşünülerek üretilmiş yapılardır. Yani üretilirken depremden ne derecede etkilenir? Depreme dayanabilir mi? Bunlar kesinlikle test edilmekte ve depreme dayanıklı üretilmektedir.

Kullanım Ömrü ve Sağlamlık

Prefabrik ve çelik evin sağlamlığını karşılaştıracak olursak gerek kullanılan malzemelerin çoğunun çelik malzemeden üretilmesi gerek de dolgu farkından dolayı çelik evin daha dayanıklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Fakat bu prefabrik evin dayanıksız olduğu anlamına gelmez. Prefabrik ev de gayet dayanıklı ve tüm uygunsuz koşulları düşünerek planlamış bir ev modelidir.

Kullanım ömründe de keza çelik evin yapımında kullanılan malzemeler kendini göstererek daha fazla süre kullanım süresi sağlamaktadır. Fakat bu daha çok teorik değerlerdir. Çünkü prefabrik ev kullanan insanlar da gayet uzun süreler bu evi kullanmakta ve herhangi bir sorun yaşamamaktadırlar. Yani iki ev modeli için de aslına ömürlük ev modelleri diyebiliriz.

Prefabrik Ev Mi Çelik Ev Mi Tercih Edilmelidir?

Bu sorunun cevabı aslında tamamen size, zevklerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.

Paylaş

Diğer Bloglarımız

Fiyat & Bilgi Al